Tellervo Halonen:
Kaunis on luoksesi kaipuu

Esitys on Riäkkyteatterin ja Rääkkylän Kansanmusiikkiyhdistyksen yhteistuotanto, jonka kantaesitys oli la 7.7.2007 Kansanmusiikkifestivaali Kihauksessa Rääkkylässä.

Valokuva: Jukka Lampinen

Se kertoo sanoin, sävelin ja sota-ajan kirjein tavallisten ihmisten elämästä eräässä kylässä Pohjois-Karjalassa talvisodan alusta sotakorvausten maksuun. Perheenpää joutuu rintamalle ensimmäisissä lähtevissä joukoissa, hevonenkin joudutaan luovuttamaan sotaväen käyttöön.

Vaimo jää lasten kanssa pyörittämään tilan töitä. Miehet, jotka eivät enää ikänsä puolesta joutuneet rintamalle, auttavat naapureitaan miesten töissä. ”Olette aina mielessäni”, kirjoittaa Jussi rintamalta kotiin.

Moskovan rauhan aikaan eletään taas hetki normaalia elämää. Kun jatkosota syttyy, lähtee talosta sekä isä että poika rintamalle ja tytär naapurin tytön kanssa liittyy lottiin. Pienet lapset pelkäävät desantteja ja järven kantamaa tykin jylinää. Ja koko ajan on ikävä ja huoli. Satunnaisesti kulkeva posti kuljettaa kirjeitä kotoa rintamalle ja rintamalta kotiin. Sodan päättyessä alkaa sotakorvausten maksu ja nuoret uskaltautuvat opiskelemaan ja suunnittelemaan omaa elämää. Sodan muisto ei kuitenkaan koskaan häviä.

Esitys on kiitos ja kunnianosoitus Suomea puolustaneille ikäluokille itsenäisen Suomen täyttäessä 90 vuotta.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Tellervo Halonen
Musiikin valinta ja sovitukset: Jukka Kyllönen

Orkesteri:
Kapellimestari, kielisoittimet ja rummut: Jari Lappalainen,
Viulu: Edo Pennings
Kontrabasso: Lauri Saari/Joonas Ojajärvi
Harmonikka: Elina Tallila
Solistit: Leena Halonen, Heini Mikkonen ja Timo Wuorio

Visualisointi: Jukka Lampinen
Rooleissa: Riäkkyteatterin näyttelijät

Esityksen kesto n. 2 h